Solidne wyniki operacyjne przekładają się na pozytywne tendencje we wskaźnikach finansowych

21.02.2019JAKUB CHAJDAK

Solidne wyniki operacyjne

Na koniec 2018 roku T-Mobile Polska obsługiwał 10,787 miliona klientów, co oznacza, że w ciągu roku baza klientów wzrosła o 333 tysiące (3,2% r/r). Z tego najwięcej – 322 tys. netto (wzrost o 4,6% r/r) – klientów zostało pozyskanych w kluczowym dla operatora segmencie postpaid. W tym samym czasie współczynnik odejść (churn) zmniejszył się o jedną trzecią. W całym roku 2018 średni miesięczny współczynnik rezygnacji w segmencie abonamentowym spadł do rekordowo niskiego poziomu 0,9%.

liczba_klientow2019.png

• Na początku 2018 roku ogłosiliśmy, że będzie to czas powrotów i obietnicy tej dotrzymaliśmy. Nie tylko przekonaliśmy klientów do pozostania z nami, osiągając najniższy współczynnik odejść w segmencie abonamentowym od 2012 roku, ale także pozyskaliśmy nowych klientów. W wielu przypadkach także takich, którzy w ostatnich latach przeszli do konkurencji, ale postanowili powrócić do T-Mobile, doceniając naszą orientację na klienta i doskonałość technologiczną naszej sieci

– powiedział Andreas Maierhofer, Prezes Zarządu T-Mobile Polska.

• – To bez wątpienia efekt naszej konsekwentnej koncentracji na doświadczeniach klientów, a także zmian, jakie wprowadziliśmy w ofercie T-Mobile oraz podejściu do obsługi klienta. Dzięki 120 nowym punktom sprzedaży, zrewitalizowanej sieci sprzedaży i drastycznemu skróceniu czasu oczekiwania na połączenie z konsultantami call center jesteśmy bardziej niż kiedykolwiek dostępni dla naszych klientów. Widzimy efekty tych zmian w wynikach badań satysfakcji. Wchodzimy w 2019 rok jako silniejszy gracz, z nowym podejściem, gotowy na rynkową rywalizację o klienta

– dodał Andreas Maierhofer.

Odwrócenie trendów we wskaźnikach finansowych

W ciągu roku 2018 T-Mobile Polska wypracował przychody w wysokości 6,5 mld złotych, co oznacza wzrost o 1,2% w stosunku do 2017 roku. W samym czwartym kwartale 2018 r. T-Mobile Polska osiągnął wzrost przychodów do poziomu 1,68 mld złotych, a więc o 1,3% w porównaniu do analogicznego kwartału roku  2017. Na wynik EBITDA w wysokości 1,66 mld złotych silnie wpłynęły negatywnie dwa kluczowe czynniki: efekt regulacji roam-like-at-home, który obciążył cały polski rynek usług telekomunikacyjnych w pierwszych 6 miesiącach 2018 r. oraz zmiana standardów rachunkowości. Co ważne, w czwartym kwartale 2018 r. T-Mobile odnotował wzrost przychodów z usług o 3% w porównaniu do analogicznego kwartału roku ubiegłego.

przychody_2019.png

• – Wzrost liczby klientów znalazł odzwierciedlenie we wzroście przychodów - zarówno w ujęciu ogólnym, jak i we wszystkich segmentach, ale nadal, wpływ RLAH w pierwszym półroczu w połączeniu z efektami zmian metodologii rachunkowości nie pozwoliły nam osiągnąć pełnej stabilizacji EBITDA. Możemy wyraźnie zaobserwować, że pozytywne wyniki operacyjne zaczynają przekładać się na wyniki finansowe i chcemy utrzymać ten trend w nadchodzącym roku

– powiedział Juraj Andras, Członek Zarządu, Dyrektor ds. Finansowych T-Mobile Polska.

ebidta_2019.png

Atrakcyjne produkty konsumenckie i koncentracja na klientach

W 2018 roku T-Mobile konsekwentnie wzmacniał swoje portfolio produktowe w każdym segmencie konsumenckim. Od czerwca klienci usług przedpłaconych mogą korzystać z nowych ofert obejmujących Supernet Video. Na koniec roku z usługi korzystało niemal 90 tysięcy klientów usług prepaid. Na koniec sierpnia operator wprowadził nową ofertę rodzinną, którą spotkała się z bardzo dobrym przyjęciem rynku i została określona jako najbardziej elastyczna oferta tego typu. W 2018 roku na swoim koncie T-Mobile zanotował także pierwszy tysiąc klientów uruchomionej w grudniu usługi Smart Car.

Przez cały rok T-Mobile poprawiał także systemy i procesy obsługowe w wyniku czego istotnie, bo ponad dwukrotnie skrócił się czas potrzebny na połączenie z konsultantem call center. Liczba połączeń z call center spadła o 25% (grudzień r/r), a o 8% poprawiła się ogólna satysfakcja klientów z obsługi w call center rok do roku. T-Mobile zanotował także widoczny wzrost we wszystkich wskaźnikach satysfakcji klienta.

Na skutek systematycznych działań komunikacyjnych, podkreślających doskonałość technologiczną i najlepszą jakość usług T-Mobile, w 2018 roku poprawiła się percepcja marki tak wśród jej własnych klientów, jak i klientów operatorów konkurencyjnych. Marka zyskała w aspektach dotyczących jakości oferowanych usług i oceniających umiejętność reagowania na potrzeby klientów. Dziś T-Mobile jest niezaprzeczalnie postrzegany jako najlepsza sieć w Polsce, tak z perspektywy prędkości jak i zasięgu sieci.

Silna pozycja w segmencie biznesowym

Oferta MagentaBIZNES zaprezentowana w drugim kwartale 2018 dynamicznie zdobyła segment SOHO, szybko osiągając poziom ponad 80% sprzedaży w tym sektorze. Oferuje ona firmom nie tylko w pełni nieograniczone, elastyczne rozwiązanie telekomunikacyjne, ale także szereg dodatkowych produktów, takich jak oprogramowanie biurowe, usługi księgowe lub zdalna pomoc IT.

W wyższych segmentach T-Mobile stawia na synergie wynikające ze współpracy z T-Systems, dzięki którym może zapewnić klientom korporacyjnym i publicznym pełną gamę usług: od komunikacji mobilnej i stałego dostępu do sieci po integrację systemów, cyberbezpieczeństwo i pełne spektrum rozwiązań ICT.

Inwestycje w budowę fundamentów wzrostu

T-Mobile kontynuował strategię dostarczania klientom usług w oparciu o najlepszą sieć.  Pomimo, że niezależnie od technologii operator dociera z usługami do blisko 100% populacji, w ostatnim roku infrastruktura, z której korzystają klienci operatora, została uzupełniona o blisko 500 nowych stacji. Ich głównym zadaniem jest uzupełnianie zasięgu, a przede wszystkim zwiększenie pojemności sieci.

W 2018 roku zakończył się proces harmonizacji sieci w 11 największych miastach w Polsce oraz na terenach turystycznych, w Karpaczu i Zakopanem. Oznacza to wzrost pojemności i prędkości przesyłania danych, dzięki, m.in., wykorzystaniu większej ilości pasma na usługi w technologii LTE, w której realizowana jest zdecydowana większość całkowitego wolumenu przesyłanych danych. W 2019 roku projekt harmonizacji zostanie zakończony w ostatniej z największych polskich aglomeracji oraz obejmie kolejne obszary. Na koniec roku proces obejmie już ponad 50% powierzchni kraju.

Najwyższą jakość świadczonych usług głosowych i transmisji danych potwierdzają testy konsumenckie wykonane przez portal Speedtest.pl. W rankingu za rok 2018 T-Mobile zajął pierwsze miejsce nie w jednej, ale obu kategoriach: wśród dostawców internetu mobilnego oraz dostawców mobilnych usług sieciowych w technologii LTE. Ponadto od kilku lat firma uzyskuje najwyższą ocenę w badaniach jakości sieci realizowanych przez niezależną firmę P3 Communications.

Ukoronowaniem roku 2018 było uruchomienie w Warszawie pierwszej w Polsce w sieci 5G.
W pierwszej fazie T-Mobile uruchomił 5 stacji bazowych (4 w centrum Warszawy i jedną w siedzibie firmy). W kolejnych krokach, planowanych na 2019 rok, T-Mobile zamierza stopniowo rozszerzać testy o kolejne lokalizacje.

Na koniec roku 2018 T-Mobile Polska:

• Obsługiwał 10,787 miliona klientów, odnotowując wzrost (widoczny zwłaszcza w segmencie kontraktowym) o 333 tysiące w porównaniu do roku 2017
  • Wypracował przychody w wysokości 6,5 miliarda  złotych – wyższe o 1,2% w ujęciu rocznym
  • Zanotował poprawę trendów wyniku EBITDA, który znalazł się pod silnym negatywnym wpływem efektu regulacji roam-like-at-home oraz zmiany standardów rachunkowych
  • Zaprezentował znakomicie przyjęte przez rynek nowe oferty dla rynków B2C i B2B oraz zanotował znaczącą poprawę satysfakcji klientów w obu segmentach
  • Kontynuował działania mające na celu zwiększenie przewagi technologicznej nad konkurencją: uruchomił pierwszą polską sieć 5G oraz inwestował w dalszą poprawę jakości sieci obecnych generacji

Inne artykuły

16.04.2024Adrianna Maron

Przyszłość nadchodzi, wpadnij i Ty! Najlepszą imprezę studencką w Polsce...

Myślisz, że wiesz, co to dobra impreza? Udowodnimy, że ta najlepsza jest jeszcze przed Tobą! Tam, gdzie świetna zabawa, wyjątkowa muzyka i prawdziwe emocje jest też T-Mobile, po to by wspólnie budować najlepsze doświadczenia. Jako...
16.04.2024Mateusz Marciniak

T-Mobile inspiruje do ekologicznej zmiany: oddaj swój stary telefon i dołącz do...

W obliczu obecnych wyzwań ekologicznych każdy z nas stoi przed wyborem: pozostać biernym obserwatorem czy stać się aktywnym uczestnikiem zmian. T-Mobile pokazuje, że droga do zrównoważonego rozwoju wiedzie przez świadome działania...
8.04.2024Adrianna Maron

Doładuj konto w T-Mobile na kartę lub Heyah na kartę za 50 zł i zgarnij 20 zł...

Na wiosnę dajemy naszym klientom dodatkowy powód, by zasilić swoje konto doładowaniem. Wprowadzamy specjalną akcję promocyjną dla użytkowników T-Mobile na kartę oraz Heyah na kartę. Doładowując konto za 50 zł, klienci otrzymają...

Bądźmy w kontakcie

Jesteś dziennikarzem lub blogerem? Zarejestruj się, by być na bieżąco z informacjami prasowymi.

Zapisując się do newslettera zgadzasz się z Regulaminem. Otwórz pełną treść zgody. W każdym momencie możesz wycofać zgodę.