Fajna Akademia - bezpłatne warsztaty z cyfrowych narzędzi dla dzieci

Zapotrzebowanie na wiedzę jest ogromne

Uczestnictwo w zajęciach prowadzonych w ramach Fajnej Akademii umożliwia dzieciom poznanie innowacyjnych i niezwykle pożytecznych umiejętności przydatnych w edukacji, a także spędzenie czasu z rodzicami w wartościowy sposób. To również doskonały sposób na kontakt z innymi uczestnikami zajęć, którego tak bardzo brakuje teraz najmłodszym. Pierwsze warsztaty okazały się ogromnym sukcesem, a pozytywne opinie dzieci i rodziców pokazują, że taka inicjatywa była bardzo potrzebna.

Nowoczesne narzędzia w cyfrowym świecie

Motywem przewodnim całego cyklu Fajnej Akademii są cyfrowe narzędzia do uczenia się. Prowadzący stawiają na przekazywanie wiedzy poprzez zabawę oraz aktywne uczestnictwo w projekcie

• Dziecko, które dostaje ze szkoły zadanie nauczenia się kilkudziesięciu słówek z języka obcego, stoi przed trudnym wyzwaniem. Nie ma przecież lekcji, na której można wspólnie z nauczycielem i rówieśnikami “przerobić” temat. Jak ma sobie z tym wyzwaniem poradzić uczeń i jak może pomóc mu rodzic, który słówek uczył się prawdopodobnie dwie dekady temu z fiszek? Czy ten sposób się sprawdzi? Ależ oczywiście! Pokaż swojemu dziecku fiszki, a my pokażemy, jak zrobić je w wersji cyfrowej, w narzędziu, które może bardziej przemawiać do młodego pokolenia niż papierowe karteczki

mówi Joanna Pawlak, Prezes Fundacji CoderDojo.

Na warsztatach na najmłodszych czeka też zaproszenie do interaktywnego głosowania, zabawa w kalambury, czy nauka korzystania, jak korzystać z ciekawych i bezpłatnych programów graficznych, które zrozumie i wykorzysta swobodnie nawet ośmiolatek.

• Podczas warsztatów uczestnicy dyskutują, wspólnie rozwiązują zadania, zadają sobie zagadki, uczą się od siebie nawzajem. To dobra droga do zdobycia kompetencji umożliwiających kreatywne wykorzystywanie nowych technologii w edukacji

podsumowuje Joanna Pawlak.

Szeroki zakres tematyczny warsztatów online pokazuje, jakie morze możliwości kryje się za ekranem komputera. Nowe technologie, które są teraz na wyciągnięcie ręki, nawet dla tych najmłodszych użytkowników, wymagają jednakże odpowiedzialnego i mądrego korzystania z dostępnych aplikacji i narzędzi.

• Jako nowoczesna firma technologiczna zdajemy sobie doskonale sprawę, że w obecnej chwili dostęp do nowych technologii oraz ich umiejętne wykorzystywanie to kluczowe aspekty życia - i to nie tylko dla dorosłych, ale także dzieci. Od kilku tygodni jeszcze bardziej niż dotychczas mierzą się one z cyfrowym światem, uczestnicząc chociażby w zajęciach szkolnych online lub w wolnym czasie surfując po sieci. Poprzez zajęcia w ramach Fajnej Akademii chcemy im pokazać możliwości wykorzystania cyfrowych narzędzi, które pozwolą im rozwijać zainteresowania w tym obszarze

mówi Małgorzata Rybak-Dowżyk, Dyrektor Komunikacji Korporacyjnej w T-Mobile Polska.

• Digital responsibility jest jednym z filarów naszej strategii odpowiedzialnego biznesu, dlatego zależy nam, aby wprowadzać dzieci już od najmłodszych lat do świata nowych technologii, ale tak, by potrafiły rozsądnie korzystać z jego dobrodziejstw. Ponadto umiejętność wykorzystywania cyfrowych narzędzi w codziennej nauce i pracy jest bardzo istotna dla ich przyszłości, ponieważ digitalowe kompetencje są niezwykle cenione przez pracodawców.

Prosta rekrutacja na zajęcia

Zapisy prowadzone są za pomocą formularza pod linkiem: https://coderdojo.org.pl/projekty/fajna-akademia/. Liczba miejsc jest ograniczona. W celu zapisania się na zajęcia należy odpowiedzieć na pytanie, dlaczego chce się uczestniczyć w tym warsztacie.
Uczestnicy zajęć otrzymają na skrzynki mailowe linki do zalogowania się na zajęcia. Drugie spotkanie online odbędzie się już w najbliższą sobotę 9 maja o godzinie 10.00.

Kto powiedział, że odrabianie lekcji i uczenie się, ma być nudne? Czas pandemii to doskonała okazja, żeby w kreatywny sposób pokazać młodym ludziom, jak wykorzystując nowe technologie, mogą uczynić swoją naukę ciekawszą. Fundacja CoderDojo Polska we współpracy z T-Mobile Polska ruszyła z projektem Fajnej Akademii - są to bezpłatne zajęcia online dla dzieci w wieku od 8 do 12 lat oraz ich rodziców. Kolejne warsztaty z tego cyklu odbędą się już w najbliższą sobotę, 9 maja 2020.

Inne artykuły

16.04.2024Adrianna Maron

Przyszłość nadchodzi, wpadnij i Ty! Najlepszą imprezę studencką w Polsce...

Myślisz, że wiesz, co to dobra impreza? Udowodnimy, że ta najlepsza jest jeszcze przed Tobą! Tam, gdzie świetna zabawa, wyjątkowa muzyka i prawdziwe emocje jest też T-Mobile, po to by wspólnie budować najlepsze doświadczenia. Jako...
16.04.2024Mateusz Marciniak

T-Mobile inspiruje do ekologicznej zmiany: oddaj swój stary telefon i dołącz do...

W obliczu obecnych wyzwań ekologicznych każdy z nas stoi przed wyborem: pozostać biernym obserwatorem czy stać się aktywnym uczestnikiem zmian. T-Mobile pokazuje, że droga do zrównoważonego rozwoju wiedzie przez świadome działania...
8.04.2024Adrianna Maron

Doładuj konto w T-Mobile na kartę lub Heyah na kartę za 50 zł i zgarnij 20 zł...

Na wiosnę dajemy naszym klientom dodatkowy powód, by zasilić swoje konto doładowaniem. Wprowadzamy specjalną akcję promocyjną dla użytkowników T-Mobile na kartę oraz Heyah na kartę. Doładowując konto za 50 zł, klienci otrzymają...

Bądźmy w kontakcie

Jesteś dziennikarzem lub blogerem? Zarejestruj się, by być na bieżąco z informacjami prasowymi.

Zapisując się do newslettera zgadzasz się z Regulaminem. Otwórz pełną treść zgody. W każdym momencie możesz wycofać zgodę.