T‑Mobile 15.04.2002

Ogólnopolski cykl koncertów jazzowych Era Jazzu trwa!

Penderecki...Jazz - taką nazwę nosi kwietniowy koncert odbywający się w ramach Ery Jazzu. 21 kwietnia w Krakowie, a dzień później w Warszawie, polskiej publiczność zaprezentują się kolejni znakomici wykonawcy.

Penderecki...Jazz stanowi nawiązanie do najlepszych prób mariażu muzyki współczesnej z jazzem. W programie koneserzy znajdą jazzowe transkrypcje Krzysztofa Pendereckiego, przygotowane przez międzynarodowy kwartet: Marcin Oleś - kontrabas, Bartłomiej Oleś - perkusja, Mircea Tiberian - fortepian, Rudi Mahal - klarnet.

Sponsoring - od początku działalności Polskiej Telefonii Cyfrowej Sp. z o.o., operatora sieci Era - stanowił ważny element promocji firmy. Badania upodobań odbiorców usług Ery pokazały ogromne zainteresowanie dziedzinami kultury i sportu. Chcąc sprostać oczekiwaniom swoich abonentów i użytkowników, sieć Era zaangażowała się w sponsoring wydarzeń związanych właśnie z tym dziedzinami.

Aktywność sponsoringową Ery szybko dostrzeżono. W roku 2000 stanęła na czele mecenasów kultury (badania ARC Rynek i Opinia), uznana za największego darczyńcę na rzecz kultury i sztuki. Wydarzenia kulturalne - koncerty, spektakle teatralne, musicale, występy grup tanecznych - odbywające się przy współpracy Ery są entuzjastycznie przyjmowane przez wielotysięczną publiczność. Zyskały też przychylność opiniotwórczych mediów.

Era Jazzu to ogólnopolski cykl koncertów klubowych i galowych z udziałem najwybitniejszych gwiazd współczesnego jazzu. W ciągu niespełna pięciu sezonów stał się znaczącym przedsięwzięciem kulturalnym plasowanym w ścisłej czołówce polskich i europejskich wydarzeń kulturalnych. Cykl stał się także - poprzez swą konsekwentną obecność na polskim rynku jazzowym oraz entuzjazm wielotysięcznej publiczności - prestiżowym projektem utożsamianym nie tylko z najznamienitszymi koncertami, ale z ... Erą Jazzu - synonimem artyzmu, profesjonalizmu oraz gwarancji wspaniałych artystycznych doznań. Ten wspólny - promotora jazzu Dionizego Piątkowskiego i sieci Era - projekt, zdobył szereg nagród i wyróżnień. Najbardziej prestiżowym jest wyróżnienie Jazz Institute of Chicago, jednej z najważniejszych amerykańskich instytucji jazzowych, która doceniała cykliczność projektu, jego ogólnopolski charakter oraz typowo jazzową stylistykę. W 2000 roku, w plebiscycie ogłoszonym przez "Jazz Forum", uznano Erę Jazzu za najważniejsze jazzowe wydarzenie. Rok później do prestiżowej nagrody "Dolnośląski Brylant 2000" nominowano Dionizego Piątkowskiego.

W 1999 roku sieć Era objęła patronatem dwie znaczące imprezy jazzowe. Została głównym sponsorem jednego z największych jazzowych festiwali - Warsaw Summer Jazz Days. Współorganizowała poznański Era Jazz Fair, firmowany od tego czasu przez Erę. Zaangażowanie w kolejne wydarzenia jazzowe podkreślają sympatię operatora dla tego gatunku muzyki.

Na zaproszenie Ery, w listopadzie 2000 roku, do Polski przyjechał światowej sławy tenor Jose Cura. Artysta wystąpił w Teatrze Wielkim dając wspólny koncert wraz ze znakomitą polską sopranistką - Ewą Małas - Godlewską. Dzięki specjalnym ekranom zainstalowanym na placu przed teatrem, koncertu wysłuchała niemal 10-tysięczna publiczność. Występ duetu został uwieczniony na płycie "Era of Love".

Zrealizowany dzięki wsparciu Ery musical "Piotruś Pan" uznany został przez krytykę za wydarzenie jedyne w swoim rodzaju. Kunszt wybitnych polskich twórców (Jeremiego Przybory, Janusza Józefowicza, Janusza Stokłosy, Doroty Kołodyńskiej, Andrzeja Wrony), artystów i aktorów (Edyty Geppert, Wiktora Zborowskiego, Piotra Machalicy, Mariusz Czajki) doceniła polska publiczność. "Piotruś Pan" grany był w stołecznym Teatrze Roma blisko 150 razy. W 2000 roku obejrzało go ponad 90.000 widzów.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się pikniki z Erą. Gościem pierwszej imprezy, zorganizowanej w 1999 roku był zespół Perfect. Dziewięć koncertów w dziewięciu miastach zobaczyło łącznie ponad pół miliona osób. W podobnej formule (dziewięć koncertów w dziewięciu miastach) przebiegały kolejne majówki z udziałem Kayah i Natalii Kukulskiej.

Era patronowała festiwalowi muzyki i sztuki folkowej Folk Fiesta, odbywającemu się w Ząbkowicach Śląskich. Festiwal stanowi wspaniałą okazję do prezentacji muzyki, malarstwa, rzeźby oraz wszelkich innych form sztuki uprawianych przez twórców wszystkich kontynentów. Firma była także sponsorem Wakacyjnego Festiwalu Gwiazd w Międzyzdrojach, jednego z najważniejszych wydarzeń kulturalnych w Polsce.

Na zaproszenie operatora do Polski przyjechał irlandzki zespół taneczny Gaerlforce Dance. Podczas koncertów w wielu miastach kraju, polska publiczność obejrzała niecodzienny pokaz artystów.

Obszerne informacje na temat Ery Jazzu dostępne są na stronie www.era.pl