T‑Mobile 23.01.2012

T‑Mobile i Orange wybrały dostawców - Huawei i Nokia Siemens Networks dostarczą sprzęt dla sieci T‑Mobile i Orange w Polsce.

Polska Telefonia Cyfrowa S.A. i PTK Centertel podpisały z Huawei i Nokia Siemens Networks umowy na dostawy sprzętu w celu unowocześnienia infrastruktury sieciowej obu operatorów. Nad realizacją umów czuwać będzie powołana przez PTC i PTK Centertel spółka NetWorkS! odpowiedzialna za zarządzanie ich sieciami.

"Dostarczanie klientom najwyższej jakości usług przy użyciu najnowocześniejszych technologii jest dla nas priorytetem. Dzięki podpisanym umowom w procesie modernizacji i rozbudowy naszych sieci będziemy korzystać z najlepszego sprzętu dostarczanego przez firmy dysponujące ogromną wiedzą i doświadczeniem w tym zakresie. Gwarantuje to szybkie wprowadzanie kolejnych innowacyjnych rozwiązań w przyszłości." - powiedział Milan Zika, Członek Zarządu, Dyrektor Pionu Technologii i Innowacji w PTC.

"To kolejny, ważny etap współpracy obu operatorów przy współdzieleniu sieci. Powołana przez nas spółka NetWorks! zgodnie z planem realizuje postawione przed nią zadania, które już wkrótce przełożą się na większą dostępność i lepszą jakość usług Orange i T‑Mobile. Zyskają na tym zarówno klienci jak i sami operatorzy, mogący lepiej wykorzystywać istniejące sieci oraz lepiej planować inwestycje w ich rozbudowę" - powiedział prezes Maciej Witucki, prezes Grupy TP.

Polska Telefonia Cyfrowa, operator sieci T‑Mobile oraz PTK Centertel, operator sieci Orange podpisały w lipcu 2011r. umowę o współwykorzystywaniu swoich radiowych sieci dostępowych. Zarządzaniem, planowaniem, obsługą, rozwojem i utrzymaniem sieci zajmuje się spółka NetWorkS!, w której obaj operatorzy mają po 50% udziałów.

Głównym celem współpracy jest stworzenie dla klientów obu operatorów najwyższej klasy sieci komórkowych w Polsce, a w konsekwencji dalsza poprawa jakości świadczonych usług i zwiększenie ich zasięgu zwłaszcza w odniesieniu do szerokopasmowego dostępu do mobilnego Internetu.

Istotną korzyścią jest także spodziewana redukcja kosztów operacyjnych i nakładów inwestycyjnych wynikająca m.in ze zmniejszenia liczby stacji bazowych (eliminacja duplikujących się stacji) oraz z optymalizacji wydajności sieci poprzez wspólne planowanie wybranych nowych inwestycji i unowocześnienie sieci.

Ze względu na skalę przedsięwzięcia, wdrożenie nowych rozwiązań sieciowych będzie następować stopniowo do 2014 r. Pierwsze pozytywne efekty pojawią się już w pierwszej połowie 2012 r. w wybranych rejonach kraju.

Współpraca PTC z PTK Centertel jest ograniczona do aspektów technicznych. Każda ze stron pozostaje właścicielem swoich elementów sieci i częstotliwości. Operatorzy pozostają konkurentami na rynkach hurtowych i detalicznych usług telekomunikacyjnych pod dotychczasowymi markami.

Osoby kontaktowe:
PTC    Andrzej Pomarański, Biuro Prasowe PTC
Tel.    22 413 43 00
Fax.    22 413 51 89
E-mail:   pr@t-mobile.pl

Grupa TP  Wojciech Jabczyński, Rzecznik Grupy TP
Tel.:   22 527 19 39
Fax:   22 527 19 79
E-mail:   biuro.prasowe@telekomunikacja.pl

________________________________________________________________________________________________________
Polska Telefonia Cyfrowa S.A. jest operatorem sieci T‑MobileHeyah i jedną z największych firm telekomunikacyjnych w Polsce. Usługi sieci T‑Mobile dostępne są na niemal 100% powierzchni Polski. PTC oferuje swoim klientom mobilne usługi: głosowe w technologii 2G i 3G oraz transmisji danych w technologiach GPRS/EDGE/UMTS/HSPA/HSPA+.

Polska Telefonia Cyfrowa S. A. jest częścią międzynarodowej grupy telekomunikacyjnej Deutsche Telekom, która jest w 100% właścicielem PTC. Dzięki tej przynależności, klienci T‑Mobile w Polsce mogą korzystać z globalnej oferty Grupy obejmującej, m.in., niskie stawki za połączenia i transmisję danych w kraju i zagranicą.
Więcej informacji na www.t-mobile.pl

PTK Centertel sp. z o.o., operator sieci Orange jest liderem rynku telefonii komórkowej, z jej usług korzysta ponad 14 milionów klientów. Firma intensywnie rozbudowuje zasięg najnowszych technologii, w tym najszybszego w Polsce mobilnego internetu w technologii HSPA+ DC, umożliwiającej bezprzewodową transmisję danych z prędkością do 42 Mb/s. Oprócz tego udostępnia usługi łączące technologie GSM/UMTS i CDMA. Dzięki nim klienci mogą korzystać z szybkiego mobilnego internetu o największym zasięgu, obejmującym blisko 90 % powierzchni kraju. W zasięgu sieci Orange znajduje się 99,5 proc. populacji. Właścicielem PTK Centertel jest w 100 % Telekomunikacja Polska.
Wiecej informacji na www.orange.pl