Konrad Mróz27.03.2014

T‑Mobile ma Najlepszą Sieć – rezultaty badania jakości sieci

• Najwyższa jakość połączeń głosowych
  • Najszybszy mobilny Internet w technologii UMTS

W badaniu jakości sieci mobilnych w Polsce weryfikowane były kluczowe wskaźniki dla połączeń głosowych i usług transmisji danych w telefonach i modemach. Sieć T‑Mobile uzyskała najlepsze wyniki spośród 4 operatorów infrastrukturalnych, bądź nie gorsze niż liderzy badania w każdym z nich. Największe przewagi sieci to jakość połączeń głosowych, a także średnie prędkości transmisji danych, czas przeglądania stron internetowych oraz odtwarzanie filmów w Youtube i wysyłka poczty e-mail.

Najlepsza Sieć to rezultat prowadzonej od półtora roku modernizacji oraz trwającego 8 miesięcy projektu optymalizacyjnego. W jego ramach specjalny zespół poprawił ponad 120 parametrów sieci.

„Ten wynik to efekt starań i celów jakie przed sobą stawiamy. Najlepsza Sieć to przyrzeczenie, które zrealizowaliśmy i zamierzamy dalej realizować. Już teraz przygotowujemy się do rozpoczęcia kolejnych projektów jakościowych, które pozwolą utrzymać,  a nawet powiększać przewagę nad konkurencją” powiedział Milan Zika, członek zarządu, dyrektor ds. Technologii i Innowacji T‑Mobile Polska S.A. – „Ponad 97% wszystkich telefonów z jakich korzystają Polacy może pracować tylko w sieciach 2G i 3G, dlatego pomimo budowy nowej sieci LTE, nie zaprzestajemy podnoszenia jakości dotychczas dostępnych technologii.”

Pomiary zostały zrealizowane na zlecenie Deutsche Telekom, właściciela sieci T‑Mobile, przez niezależną firmę P3 communications. Firma ta została wybrana przez DT do realizacji audytu sieci komórkowych, w krajach, w których DT jest obecne ze swoimi usługami mobilnymi. Celem badania była weryfikacja jakości realizowanych przez T-Mobile inwestycji i optymalizacji sieci.

W ramach realizowanego audytu samochody pomiarowe przebadały 10 największych aglomeracji Polski: Bydgoszcz, Górnośląski Okręg Przemysłowy, Kraków, Łódź, Lublin, Poznań, Szczecin, Trójmiasto, Warszawa, Wrocław. Pomiary były wykonywane również w czasie przejazdu pomiędzy miastami. W ciągu 440 godzin pomiarowych, dwa pojazdy stale wykonywały między sobą połączenia telefoniczne w sieci 2G i 3G, łącznie 11000. W czasie testów mobilnego Internetu samochody, łączyły się 50000 razy ze wskazanymi portalami Internetowymi, wysyłały emaile oraz wykonały 10000 transferów danych. Pomiary zostały wykonane w dniach 7 stycznia – 15 luty.