T-MOBILE24.08.2018

T-Mobile rozbudowuje Data Center we Wrocławiu

T-Mobile Polska odda do komercyjnego użytku kolejne 160 m2 powierzchni kolokacyjnej w centrum danych we Wrocławiu. Obiekt oferuje obecnie 500 m2 dla kolokacji i hostingu serwerów, a otwarcie nowej komory serwerowej nastąpi na początku 2019 r. Inwestycja w stolicy Dolnego Śląska to element długofalowej strategii T-Mobile - w ubiegłym roku operator przebudował również data center w Krakowie.

Jak pokazuje raport „IT Industry & Education in Wrocław" przygotowany przez Agencję Rozwoju Aglomeracji Wrocławskiej i firmę doradczą HRK, sektor IT i nowych technologii we Wrocławiu stale się rozwija. Obecnie rynek informatyczny, który daje zatrudnienie 20 tys. specjalistów, plasuje się już na drugim miejscu w kraju – zaraz za Warszawą. Ze względu na rosnące potrzeby biznesowe klientów w stolicy Dolnego Śląska T-Mobile Polska zdecydował o kolejnej inwestycji w tym regionie.

Centrum danych T-Mobile Polska we Wrocławiu zostało zbudowane w 2010 r. Obiekt oferuje obecnie 500 m2 dla kolokacji i hostingu serwerów, a otwarcie nowej komory serwerowej o powierzchni 160 m2 będzie miało miejsce w pierwszym kwartale 2019 r. Centrum danych zapewnia pełną redundancję w układzie dwóch niezależnych torów zasilania oraz system zasilania awaryjnego, a także klimatyzację precyzyjną pozbawioną pojedynczych punktów awarii, dzięki czemu firmy mają gwarancję nieprzerwanej pracy serwerów. Co więcej, data center znajduje się pod stałym nadzorem i monitoringiem, a bezpieczeństwo fizyczne zapewniają systemy zabezpieczeń przeciwpożarowych i przeciwwłamaniowych. W rezultacie obiekt spełnia światowe standardy techniczne i wymogi TIER III.

Biuro Zapasowe dla przedsiębiorców gwarancją bezpieczeństwa

Rozbudowa data center we Wrocławiu to jednak nie jedyna inwestycja T-Mobile w ten obiekt w ostatnim czasie. W 2017 r. T-Mobile wprowadził w nim także usługę Biura Zapasowego. Dzięki temu operator oferuje przedsiębiorcom w sumie 55 stanowisk pracy, które w przypadku wystąpienia sytuacji kryzysowej gwarantują im funkcjonalność operacyjną w kilka godzin od zgłoszenia zdarzenia. Stanowiska biurowe są w pełni wyposażone w niezbędną infrastrukturę teleinformatyczną. Jest to drugi po Piasecznie obiekt na terenie Polski, w którym T-Mobile wdrożyło usługę Biura Zapasowego.

Strategia ukierunkowana na ICT

Inwestycja we Wrocławiu to element długofalowej strategii T-Mobile. Na mocno konkurencyjnym rynku usług data center, operator pozycjonuje się, jako dostawca wysokiej jakości, kompleksowego i dostosowanego do potrzeb klientów biznesowych portfolio ICT. Poza kolokacją i biurem zapasowym, na ofertę T-Mobile w tym zakresie składają się także zaawansowane usługi hostingu i cloud computing, transmisja danych oraz nowoczesne usługi bezpieczeństwa IT. Obecnie operator dysponuje 6 centrami danych o łącznej powierzchni ponad 8000 m2. Dzięki temu klienci T-Mobile mogą podzielić swoje zasoby na kilka centrów danych, które są połączone ze sobą architekturą redundantnych dróg światłowodowych. Natomiast transmisja danych pomiędzy nimi może odbywać się przy wykorzystaniu połączeń o przepustowości do Nx100G/s. Ponadto T-Mobile oferuje kompleksowe usługi Security, zabezpieczenia przed cyberatakami, między innymi: zarządzany Firewall i WAF, ochronę antyDDoS i całodobowe monitorowanie przez Centrum Operacyjne ds. Cyberbezpieczeństwa T-Mobile – SOC.

ZAŁĄCZNIKI

ZDJĘCIA