Jakub Chajdak16.11.2021

T-Mobile z drugim największym zasięgiem usług światłowodowych w Polsce

Dzięki umowie ze Światłowód Inwestycje T‑Mobile zyskał dostęp do 730 000 gospodarstw domowych w budynkach jedno- i wielorodzinnych, zwiększając zasięg usług do 4,7 mln gospodarstw w Polsce.

Współpraca ze Światłowód Inwestycje to element długofalowej strategii, w ramach której stale poszerzamy zasięg świadczenia usług konwergentnych i oferujemy klientom dokładnie takie usługi, jakich potrzebują i oczekują, niezależnie od wybranej przez nich technologii stacjonarnej lub mobilnej powiedział Andreas Maierhofer, Prezes Zarządu T‑Mobile Polska. Dzięki nowej umowie będziemy docierać do 4,7 mln odbiorców, co oznacza że dysponujemy już drugim największym zasięgiem usług światłowodowych w kraju. W kolejnych latach, wraz z rozbudową sieci Światłowód Inwestycje, zasięg ten zwiększy do ponad 6 milionów gospodarstw domowych.

To dla nas ważny moment, ponieważ 4 miesiące po rozpoczęciu działalności operacyjnej, sfinalizowaliśmy rozmowy i podpisaliśmy umowę z kluczowym partnerem. T‑Mobile to nasz strategiczny klient, a zarazem stabilny, doświadczony operator, który zdecydował się nam zaufać. Już teraz pracujemy nad rozbudową zasięgu naszej sieci, dzięki czemu szybki, światłowodowy internet stanie się bardziej dostępny, a użytkownik zyska możliwość wyboru najlepszej oferty. Ten krok wpisuje się w naszą misję docierania do obszarów trudnych inwestycyjnie, a przez to wykluczonych cyfrowo. Zapraszamy do współpracy kolejnych operatorów - powiedziała Magdalena Russyan, członek Zarządu ds. operacyjnych w Światłowód Inwestycje.

Światłowód Inwestycje to największy ogólnokrajowy niezależny, wyłącznie hurtowy i otwarty operator sieci światłowodowej w standardzie FTTH, który obecnie zarządza siecią światłowodową docierającą do ponad 700 tysięcy gospodarstw domowych  kraju. W najbliższych latach planuje zbudować kolejne 1,7 mln łączy światłowodowych, zwiększając tym samym zasięg sieci do 2,4 mln gospodarstw domowych i biur. Łącza będą budowane przede wszystkim na terenach, gdzie dziś brakuje nowoczesnej infrastruktury.

W ramach umowy T‑Mobile zyska dostęp do całej obecnej i budowanej w przyszłości sieci Światłowód Inwestycje, na której będzie mógł oferować klientom usługi własne na terenie całej Polski.

ZAŁĄCZNIKI

ZDJĘCIA